Verkligt eller platt? Två skolor i webbdesign.

Det har hänt mycket med konsten att designa webbsidor sedan den grävande ”under construction”-arbetaren på 90-talet. Just nu pågår en debatt mellan två skolor: skeumorfisk (vet inte ens om det är ett ord på svenska – engelska ursprunget är skeuomorphic) eller platt (”flat UI”) design.

Den skeumorfiska designen blev populär när Apples f.d. mjukvaruchef Scott Forstall drev verklighetslinjen hårt bland Apples mjukvaror. Att efterlikna verkligheten så långt det går så att användaren känner igen sig är kärnan i den skeumorfiska skolan. Ett exempel är adressboken på en Apple-dator som ser ut som en pappersadressbok. Ett annat, mer extremt exempel, hittar ni här.

Dessa användargränssnitt blir ofta väldigt snygga men ibland lever mjukvaran inte upp till verkligheten och förtrollningen bryts. Då blir man som användare mer irriterad än hjälpt. De kan också bli tämligen plottriga och det är en balansgång för designern mellan verklighetstroget och praktiskt. Man kan bara ha så många animerade sid-övergångar innan användaren stänger av.

Den platta designen, å andra sidan, sätter enkelhet och strama linjer främst. Microsofts nya operativsystem Windows 8 är designat med denna filosofi. Här finns komponenter för den som vill bygga ett eget platt gränssnitt.

Tydliga, skarpa färger och rena, enkla, 2-dimensionella objekt som knappar och listor, det är modellen för platt design. Nackdelar är bl.a. att produkten kan ha svårt hitta en egen identitet med så strama tyglar samt att den platta designen kan göra det svårt att särskilja knappar och andra användargränssnittskomponenter. Det kan också upplevas som lite stelt och tråkigt.

Vilken modell man föredrar är en smaksak. Det viktiga är att användaren sätts i centrum och att man väljer en rak linje och inte byter mellan olika modeller. Användargränssnittet är en stor del av användarupplevelsen och ska bära ditt varumärke på samma sätt som allt annat du gör, om inte mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>