Vem i hela världen kan man lita på?

Att det bli allt svårare att tro på det som står i tidningen eller sägs på TV-nyheterna har säkert det flesta redan insett. Men vem dubbelkollar vad nyhetsbyråerna skickar ut? Och när ska det sunda förnuftet gripa in och säkerställa (älskar det ordet) att det som skrivs verkligen är sant.

Den 23 april, strax efter lunch amerikansk tid skickade AP ut en tweet om att två explosioner hade inträffat i Vita Huset och att Obama var skadad. Det tog sedan bara tio minuter innan en dementi kom från AP som bekräftade att de hade blivit utsatta för hackers. På den korta tiden hann Wall Street panikreagera och störtdök. Enligt tysk affärspress så försvann lite över en biljon kronor (1 080 000 000 000) på dessa tio minuter men ungefär lika snabbt återhämtade sig börsen och fortsatte på samma nivå som innan. Frågan man måste ställa sig är om det krävs så lite för att orsaka panik och vem kan man idag lita på? Joakim Jardenberg har ett svar som är hoppfullt:

“Svaret är att det ansvaret ligger hos dig och mig. Hela tiden. Genom att vara noga med att aldrig lita på en ensam källa, genom att starta hjärnan och tänka efter vad som verkar rimligt, genom att ställa kontrollfrågor och diskutera tillsammans hittar vi sanningen. Det är det som kallas för wisdom of crowds.”

Så låt oss alla hålla tummarna så att förnuftet och det goda segrar även i framtiden.

 1. Jag är alltså inte så naiv som man kanske kan tro, jag är bara övertygad om att det här är ett sådant fall där det gäller att ha rätt attityd med sig in i problem. Vi KAN fixa det här. Då undviker vi också risken att vi får en massa dumlagar, regleringar och annat som kommer i vägen för den sunda delen av utvecklingen.

  • Joakim, jag vill av hela mitt hjärta tro på att det goda och förnuftiga håller stången. Men jag ser också en fara när världen är fylld av knäppgökar modell den lille överviktiga i Nordkorea. Naturligtvis vill jag inte ha FRA och andra övervakare om det går att slippa, men hur skyddar vi oss från ”attacker” typ den i tisdags? Och hur länge dröjer det innan någon riktigt smart bestämmer sig för att sabotera systemet på riktigt?

   /tom

   • Erik Starck säger:

    ”Moore’s law of mad science: Every 18 months, the minimum IQ necessary to destroy the world drops by one point.”

    Drar man ut trendlinjen har vi två val: total övervakning eller total transparens. Detta skrev David Brin om redan 1998:
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Transparent_Society

    Men vi kan åtminstone börja med att tänka efter en sekund eller två innan vi retweetar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>