Smart. Modig. Med hjärta.

Det är inte lätt att vara storföretag idag. På 1920-talet var den genomsnittliga livslängden för ett Fortune 500-företag 67 år. Idag är den under 15 år. Innan år 2020 kommer tre fjärdedelar av de 500 största företagen på S&P-listan i USA vara företag som idag är i princip okända enligt professor Richard Foster från Yale University.

Förändringens vindar blåser snabbt och obarmhärtigt bort även de största av spelare. Fråga bara Nokia, Kodak och SAAB, för att nämna några. Ny teknik, nya vanor och snabbväxande startup-företag som ställer de gällande spelreglerna på ända gör att etablerade företag har svårt hänga med.

Så, hur ska man skydda sig?

Jag tror att ett stort företag med ambitionen att behålla sin position på marknaden måste anamma tre personlighetsdrag, som alla skär rakt genom hela verksamheten (och därför är väldigt svåra att ta till sig).

1. Man måste göra det man gör med hjärta. Man måste finnas till för ett högre syfte som folk kan ansluta sig till till. Det räcker inte att dina kunder bara tycker om dig, de måste vara en del av dig och ditt uppdrag. (Läs mer om branding.)

2. Man måste vara modig nog att ständigt testa nya idéer – och att misslyckas. Modigast är man om man t.o.m. tillåter att nya idéer som utmanar ens existerande affärsmodeller får utrymme och kan växa. Det är trots allt bättre om du gör det än om någon annan gör det, eller hur? (Läs mer om innovation.)

3. Man måste vara smart i betydelsen att man fattar beslut baserat på fakta och data. När man experimenterar gör man det också genom att samtidigt mäta. Bygg. Mät. Lär. (Läs mer om growth hacking.)

Smart. Modig. Med hjärta. 

Nog låter det som karaktärsdrag hos hjälten i varenda berättelse som någonsin berättats? Tesla Motors, vars bil syns ovan, är ett sådant företag. Frågan är om just ditt företag har vad som krävs för att bli den där hjälten för dina kunder. Vad tror du?

Jag vet åtminstone en sak: det låter som en förbaskat rolig utmaning att försöka bli det, eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>