Big Data? Big Deal!

Vid en konferens om det digitala informationsflödet antydde Gus Hunt från CIA dess betydelse för just underrättelseorganisationer: ”I princip försöker vi samla in allting och för att spara det för evigt.” Så det är lätt att förstå kraften i Big Data. Det är ännu lättare att inse när forskare nyligen konstaterade att vid millennieskiftet var 25 % av världens information digital, idag är siffran 98 %. Mycket information blir det att hålla reda på och Google verkar vara på alerten med att systematisera och dra nytta av den kunskapen. Ett bra exempel på hur denna växande bank av kunskap kan användas är Google Flu Trends där de runt 40 miljoner sökningar som Google varje timma hanterar ger indikationer på var influenser håller på att blomma upp. Så att de kan i realtid erbjuda sjukvården viktig information om förestående vårdbehov och epidemier.

Dela med dig mera

Men det finns andra varianter på hur vanliga konsumenter kan dela med sig av information som samlas och förädlas för att ge andra nyttig information. Asthmapolis är en app för alla som lever med astma och består av en liten Bluetooth-sensor som man fäster på sin inhalator. Varje gång man använder inhalatorn skickar den tidpunkt och GPS-koordinatorer till bärarens mobil som i sin tur sänder informationen vidare till Asthmapolis men även, om så önskas, till läkaren för patientuppföljning. Asthmapolis i sin tur analyserar alla inkommande data för att kolla efter luftföroreningar eller andra faktorer som gör att man fått en astmaattack. Naturligtvis krävs det många användare för att samla in tillräckligt fakta om var smogen finns, men med tanke på hur billig en sensor i kombination med en app är att ta fram, så kommer vi säkert i framtiden kunna få lokala pollenvarningar direkt i vår smartphone. Var du än är i världen.

Läs under strecket!

I Svenska Dagbladets Kulturbilaga (Under Strecket – en klassisk daglig sida) skriver Sam Sundberg om fler exempel på hur Big Data kommer att påverka och hjälpa mänskligheten i framtiden. Ju mer fakta som samlas in, ju bättre algoritmerna blir, ju snabbare processorer vi får, desto mer kommer vi att påverkas. Men som Sam också skriver så kan aldrig den tänkande människans beslut ersättas. Patos, etik och våra moraliska referensramar kommer inte att låta sig kvantifieras eller kategoriseras.

Vi på The Frank Family är helt övertygade om att Big Data kommer att spela en viktig roll i den tekniska utvecklingen och ge oss ett snabbare informationsutbyte, men det är först när den informationen ger mottagaren en upplevelse eller man känner en reell nytta som det blir relevant, och en Big Deal på riktigt. På en knapp timma kan vi ge dig en lite djupare insikt om framtidens kommunikationslandskap och hur ditt företag kommer påverkas. Helt gratis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>